Obserwatorzy

niedziela, 23 grudnia 2012

marchewkowe ciasto piernikowe:

1) 1 i 1/4 szklanki oleju
2) 4 jajka
3) 2 szkl. drobno utartej marchwi (u mnie wyszło ok 7 szt.)
4) 2 szkl. mąki
5) 2 szkl. cukru
6) 2 łyżeczki proszku do pieczenia
7) 2 łyżeczki sody oczyszczonej
8) 2 łyżeczki cynamonu

jajka utrzeć z cukrem na puszystą masę


dodać mąkę, olej, marchew, proszek, sodę, cynamon.
wszystko ostrożnie wymieszać.

przelać wszystko na wysmarowaną masłem i najlepiej posypaną 
bułką tartą blachę

piec ok 1 godziny w 170'C

jeśli będzie chrupiące, piec jeszcze 10 min, a jak twarde w środku, to można już wyciągnąć.

w czasie, gdy ciasto będzie stygnąć można przygotować polewę:

w garnku rozpuścić masło/margarynę. 
dodać cukier wg. uznania i ciemne gorzkie kakao
mieszać dokładnie cały czas.

gdy zrobi się gęsta 'papka' dodajemy stopniowo mleko ciągle mieszając, aż do uzyskania konsystencji polewy

pamiętajcie, że polewa nie może być zbyt gęsta, jak również zbyt lejąca


 teraz wystarczy dokładnie rozsmarować.
czekamy aż polewa stwardnieje. 
w tym czasie możemy przygotować sobie 'wzorek'

rysujemy jakiś tam świąteczny duperel i go wycinamy :)


nakładamy na ciasto i obsypujemy cukrem pudrem.

delikatnie zdejmujemy papier.

i voila.! :)

2 komentarze:

  1. Mmm, marchewka i piernik, tego jeszcze nie jadłam ;) możnaby spróbować. Świetny blog!

    OdpowiedzUsuń